Elämä.info

Vinkkejä ihmissuhteisiin, uraan ja kotiin

Yleisiä kysymyksiä työhaastattelussa ja hyviä vastauksia

Kuva: http://www.sxc.hu/profile/lockstockb/

Kuva: http://www.sxc.hu/profile/lockstockb/

Vaikka työhaastattelut ovat nykyään varsin monimuotoisia, perinteisiä kysymyksiä luultavasti kysytään jossain vaiheessa. Näihin kannattaa hieman valmistautua, ja miettiä mahdollisia vastauksia. Tässä yleisimpiä kysymyksiä ja ohjenuoria hyviin vastauksiin.

Kertoisitko meille jotain itsestäsi?
Tämä on varsin tyypillinen kysymys aloittaa haastattelu. Mieti valmiiksi pieni kuvaus itsestäsi, mutta esitä se luontevasti niin ettei se kuulosta valmistellulta. Kannattaa pysyä melko pitkälti työuran ja opiskelun merkeissä, asioissa jotka liittyvät hakemaasi työpaikkaan. Voit tietysti myös nopeasti kertoa henkilökohtaisesta elämästäsi, mutta tämä ei ole varsinaisesti tärkeää.

[ad#MainText]

Mitkä ovat vahvuutesi?
Kerro rehellisesti hyvistä puolistasi. Näitä puolia löytyy jokaisesta, ne vain täytyy kaivaa esille jos et oikein tiedä mitä ne ovat. Esimerkkejä hyvistä puolista voivat olla esimerkiksi aikatauluissa pysyminen (tai jopa etuajassa pysyminen), sosiaalisuus, hyvät asiakaspalvelutaidot, ahkeruus… Mieti mikä sinussa on hyvää!

Mitkä ovat heikkoutesi?
Tämä on yksi työhaastattelun tärkeistä kohdista. Tähän kysymykseen on oikeastaan kaksi lähestymistapaa. Toinen tapa on kertoa jostakin asiasta, joka on jo haastattelijoille itsestäänselvyys – esimerkiksi työkokemuksen vähyys haetulta alalta. Toinen tapa on kertoa rehellisesti heikkouksistaan ja kertoa tapa jolla tätä voisi parantaa tai muuttaa paremmiksi, jopa hyviksi puoliksi. Ilmiselvät vastaukset, kuten että työskentelen liikaa tai että olen liian ahkera, ovat läpinäkyviä.

Oletko tiimityöskentelijä vai yksinäinen susi?
Tietysti olet tiimityöskentelijä, ainakin jos aiot työpaikan saada. Kannattaa kuvailla minkälainen jäsen yleensä olet tiimissä, ja kertoa että pystyt tekemään töitä myös yksin jos tarve jossain tilanteessa näin vaatii. Mieti etukäteen millaiseen työpaikkaan ja -tehtävään olet hakemassa, ja sopeuta vastaustasi sopivasti sen mukaan.

Miksi haluat juuri meille töihin?
Kerro tässä vaiheessa miten haluat edetä pitkällä tähtäimellä urallasi. Myös esitutkinta auttaa tässä, jos olet selvittänyt millaiseen yritykseen tai organisaatioon haet. Ole kuitenkin rehellinen, eli jos haet esimerkiksi pikaruokaravintolan kassalle, kannattaa esimerkiksi kertoa että uskoakseni työ on melko mukavaa ja sopii opiskelijan aikatauluihin.

Minkä takia lähdit edellisestä työpaikastasi?
Tässä vaiheessa kannattaa pysyä positiivisena. Älä hauku edellistä työpaikkaasi, pomoasi tai työtovereitasi pystyyn – tämä luo vaikutelman että et pysty yhteistyöhön muiden kanssa tai olet vaikea ihminen. Kerro esimerkiksi että työssä ei riittänyt tarpeeksi haasteita tai en pystynyt kehittämään ammattitaitoani siellä.

Mikä työtovereissa ärsyttää sinua?
Tähän kysymykseen ei oikeastaan kannata vastata ollenkaan. Älä sano mitään ärsyttäviä ominaisuuksia, kysymys on usein tietynlainen ansa.

Kuinka hyvin pystyt toimimaan paineiden alla?
Kerro, että tietynlaisen paineen alla pystyt toimimaan jopa normaalia paremmin. Voit kertoa esimerkiksi jonkin esimerkin joka sopii hakemaasi työpaikkaan.

Oletko valmis tekemään ylitöitä?
Tähän kysymykseen kannattaa vastata täysin rehellisesti. Mieti, että oletko?

Onko sinulla kysymyksiä minulle?
Kysy mielenkiintoisia asioita töistä, tyylillä että olisit jo varmistanut työpaikan saamisen. Myös koko haastattelun aikana kannattaa pitää keskustelu ja kysymykset kaksisuuntaisena, eli tämä ei tietenkään ole ainut sopiva hetki esittää haastattelijalle sopivia kysymyksiä. Älä missään nimessä jätä tätä kohtaa kokonaan väliin sanomalla että ei ole – on tärkeää osoittaa mielenkiintoi työpaikkaan.

Kysymyksiin ei tietenkään aina kannata vastata oppikirjan mukaan, vaan käyttää omaa mielikuvitustaan ja luovuuttaan. Luonnollisuus on aina hyväksi. Ei myöskään kannata luottaa että kysymykset olisivat pelkästään tältä listalta – luultavasti haastattelijat kysyvät jotain erikoista. Kaikkein tärkeintä on olla rehellinen! Jos valehtelet työhaastattelussa jatkuvasti olevasi jotain mitä et ole, tämä voi vaikeuttaa uraasi yrityksessä tulevaisuudessa.

Tagit:

1 Kommentti

  1. Kiitos! Tämä oli hyvä :)

Jätä kommentti